Topirea ghețurilor antarctice poate afecta încălzirea globală

Stiinta
Spread the love

Topirea ghețarilor din Antarctica încetinește procesul de încălzire globală

Topirea ghețarilor din Antarctica încetinește procesul de încălzire globală. Oamenii de știință americani au ajuns la această concluzie introducând noi variabile în modelul climatic. Ca urmare a dispariției “blocurilor de zăpadă”, o creștere critică a temperaturii atmosferei Pământului cu 2 ° C nu va avea loc în 2053, după cum se credea anterior, ci în 2065. Cu toate acestea, nivelul oceanelor mondiale se poate ridica cu 25 cm până la 25 cm față de cel așteptat, care este plin de inundații ale statelor insulare și de coastă. Potrivit experților ruși, “întârzierea” rezultată ar trebui utilizată pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră.

Geologii de la Universitatea din Arizona (SUA) au descoperit că topirea ghețarilor din Antarctica încetinește procesul de încălzire globală , dar în același timp conduce la creșterea nivelului mării mondiale. Potrivit unui model de calculator creat de cercetători, datorită topirii ghețarilor la Polul Nord, curenții ecuatoriali calzi vor fi sub “capacul” apei proaspete și nu vor putea emite căldură în atmosferă. Ca urmare, o creștere critică a temperaturii atmosferei Pământului cu 2 ° C nu va avea loc în 2053, așa cum sa presupus mai devreme, dar în 2065. Cu toate acestea, datorită topirii ghețarilor, așa cum susțin oamenii de știință, nivelul apei din oceanele lumii poate crește cu 25 cm mai mult în 2100 decât se credea anterior, ceea ce este plin de inundații ale statelor insulare și de coastă.

Anterior, oamenii de știința au crezut ca topirea foii de gheata din Antarctica afectează doar nivelul oceanelor lumii, dar nu și climatul întregului Pământ. În noua lucrare, cercetătorii americani au perfecționat modelul climatic actual, ținând cont de rata de dispariție a ghețarilor din Antarctica.

“Circulația apei din oceanul lumii transferă curenții calzi de la ecuator la poli. Căldura este eliberată din ocean în atmosferă. Cu toate acestea, am descoperit că apa proaspătă “extra” de la un ghețar topit va funcționa ca un “capac” pe suprafața apei din jurul Antarcticii și va încetini generarea de căldură “, a subliniat autorul studiului, Jollen Russell.

De asemenea, s-a dovedit că topirea ghețarilor din Antarctica va afecta procesul de precipitații – ploile tropicale se vor vărsa adesea peste nord, mai degrabă decât spre emisfera sudică.

În același timp, oamenii de știință cred că, ca urmare a acestor procese, nivelul apei din oceanul mondial până în anul 2100 poate crește cu 25 cm mai mult decât sa crezut anterior și va ajunge la 101 cm.

Tagged

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *