Vaccinarea împotriva xenofobiei

Stiri
Spread the love

Trump va putea opri afluxul de imigranți în Statele Unite cu ajutorul epidemiologilor

Departamentul american de Securitate Internă a cerut ajutor de la Centrele pentru Controlul Bolilor după ce doi copii din Guatemala au murit în taberele de filtrare pentru migranți. Reprezentanții departamentului notează că o situație epidemiologică dificilă sa dezvoltat la granița cu Mexic – mulți refugiați din America Centrală sunt infectați cu boli infecțioase periculoase. Anterior, administrația Trump a fost criticată pentru abuzul de imigranți ilegali. Dar acum, spun experții, Casa Albă are un argument serios pentru rezolvarea unei probleme complexe de migrație – protejarea sănătății cetățenilor americani.

Departamentul pentru Securitate Internă (MVB), care administrează serviciile vamale de frontieră și serviciile de imigrație, a apelat la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC), care de obicei se ocupă de epidemii. Reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe susțin că la frontiera cu Mexicul există o situație extrem de dificilă cu numărul de imigranți ilegali infectați cu boli infecțioase periculoase.

“Internam în spitale câteva zeci de copii în fiecare zi, toți au febră și alte simptome”, afirmă canalul TV CBS, cuvintele comisarului de control vamal Kevin Makalinan.

În plus, șeful Băncii Mondiale Kirsten Nielsen a solicitat autorităților mexicane să verifice taberele de refugiați de la granița celor două țări pentru condițiile de viață și prezența focarelor epidemiologice ale diferitelor boli.

În prezent, majoritatea participanților la caravana migranților din America Centrală locuiesc în lagăre temporare din Mexic, iar unele dintre ele se află în centrele de filtrare ale SUAB. În același timp, mass-media americane notează că condițiile de detenție pe ambele părți ale frontierei sunt extrem de dificile, în special pentru migranții cu copii.

Ministerul și numeroasele sale servicii și departamente au fost extrem de criticate de presă și de apărătorii drepturilor omului după ce doi copii au decedat în decembrie in taberele de filtrare americane de la graniță (o fetiță de șapte ani și un băiat de opt ani) care împreună cu părinții lor au sosit la granița sudică a SUA într-o caravană din Guatemala.

Ca răspuns la afirmațiile privind încălcările drepturilor omului și condițiile grele de detenție, IMB a declarat că nu poate face față miilor de imigranți ilegali care încearcă să treacă ilegal frontiera în fiecare zi.

În același timp, șeful departamentului, Kirsten Nielsen, a transmis o scrisoare deschisă în care a asigurat publicului că, după tragedie, toți copiii din tabere aflați sub jurisdicția Ministerului Sănătății și Siguranței au fost reexaminați de către medici pentru diferite boli. Nielsen a reamintit, de asemenea, că înainte de acest incident tragic nu au existat astfel de cazuri de 10 ani. Aceasta, spune ea, este un indicator unic, având în vedere sute de mii de imigranți ilegali care au trecut prin centrele MVB.

Febra Tijuana

Donald Trump și media prietenoasă cu el au umflat activ subiectul caravanelor migrante din America Centrală înainte de alegerile de la jumătatea mandatului Congresului, care au avut loc la începutul lunii noiembrie. Atunci, cel de-al 45-lea Președinte al Statelor Unite a decis să trimită trupele americane pentru a întâlni caravana migranților și chiar le-a permis să folosească arme, dacă este necesar, pentru care a fost aspru criticat de către democrați.
Sprijinind linia generală a Partidului Republican, postul TV Fox News a lansat o poveste unde fostul agent al Imigrației și Poliției Vamale a Statelor Unite, David Ward, a declarat că imigranții ilegali din caravană ar “infecta americanii cu lepră și tuberculoză”.

Declarația expertului a provocat critici din partea presei liberale, care a acuzat Fox News și administrația Trump de incitare la sentimentul xenofob.
“Fox News susține că o caravană a migranților va provoca epidemii de boli. Aceasta este o prostie xenofobă “, a spus titlul din noiembrie al lui Vox, comentând povestea canalului.

Printre bolile raportate de migranți se numără tuberculoza și HIV. În plus, din cauza condițiilor sanitare slabe din tabără, pot apărea focare de boli periculoase, cum ar fi hepatita, așa cum avertizează medicii mexicani. În total, în tabăra de imigranți ilegali din Tijuana, la sfârșitul lunii noiembrie au fost aproximativ șase mii de migranți, a raportat Los Angeles Times.

Suporterii politicii

Suporterii politicii ai președintelui Trump doresc o  filtrare mai strictă a migranților care doresc să intre în SUA  și încearcă să utilizeze situația epidemiologică la frontieră pentru a forța atmosfera în jurul imigranților ilegali. Astfel, în răspândirea unei maladii misterioase, numită mielită acută , care a început în 2014, s-au grăbit să dea vina refugiaților din țările din America Centrală.

Ca și poliomielita, această boală rară afectează sistemul nervos și provoacă paralizia membrelor. În același timp, boala nu are încă nici un vaccin sau medicament pentru tratament. La sfârșitul lunii noiembrie 2018, în SUA au fost înregistrate 116 cazuri de mielită acută în 31 de state, raportat USA Today (în ciuda faptului că în 2017 au existat 21 cazuri confirmate ale acestei boli).

Publicațiile de dreapta, cum ar fi American Thinker și Townhall, au anunțat rapid că imigranții și refugiații ilegali care intră în Statele Unite sunt de vină pentru răspândirea bolii. Cu toate acestea, aceste medii, de asemenea, a pus la îndoială că birocrații de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) ar căuta adevărata sursă a bolii.

Potrivit politologului american Mihail Sinelnikov-Orishak, autoritățile americane ar fi trebuit să decidă să schimbe tacticile pentru combaterea migrației ilegale. Măsurile dure pe care Trump le-a susținut nu au evocat aprobarea părții liberale a societății. De aceea, acum, ca argument, va fi posibil să avem grijă de sănătatea americanilor, care trebuie să fie protejați de ilegalii infectați cu boli infecțioase periculoase.

“Americanii și-au pus siguranța și confortul în fața drepturilor omului și a democrației. Pentru a lua decizii nepopulare, trebuie să precizați că americanul este în pericol. Apoi vor fi gata să-și ierte guvernul , cum ar fi, de exemplu, după atacurile teroriste din 11 septembrie 2001, când au fost încălcate anumite libertăți personale în favoarea menținerii securității “, a spus expertul.

În același timp, nu se poate spune că în epoca Trump, situația cu migrația ilegală este foarte diferită de administrațiile anterioare, a adăugat el.

Problema cu accente politice
 

Departamentul pentru Securitate Internă nu ar implica doar Centrul pentru Controlul Bolilor, dacă nu ar exista motive suficiente pentru acest lucru.

Mass-media din SUA au raportat deja focare de tuberculoză în orașe precum Los Angeles, San Diego și El Paso, principalele locuri de reședință pentru migranții care au fost filtrați la graniță.

Cu toate acestea, această problemă are accente politice evidente. Criticii lui Trump susțin că nu există boli printre participanții la caravana de migranți, iar declarația contrariului este reprezentată de manifestările de rasism și xenofobie ale administrației.

Bineînțeles, putem da vina pe Trump pentru xenofobie și cruzime, dar în general el vrea doar să oprească migrația nereglementată. Cel puțin 10 milioane de imigranți ilegali fără acte sunt deja în Statele Unite, și poate chiar mai mulți.

Aceasta înseamnă că trebuie să li se ofere locuințe, să li se ofere condiții și documente – o treabă dificila, care nu va avea sfârșit, nici o rezolvare. Nu va fi ușor pentru America să rezolve această problemă .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *