Principalele capcane din rețelele sociale

Stiri
Spread the love

În prezent, rețelele sociale au câștigat o popularitate extraordinară. Ele sunt utilizate pe scară largă nu numai pentru comunicarea cu alte persoane, ci și pentru afaceri. Dar mulți nu se gândesc nici măcar la faptul că există multe aspecte negative ale naturii sociale, psihologice și chiar penale. Să ne ocupăm de partea negativă și să vedem ce prejudiciu poate provoca utilizatorilor.

Fraudă și înșelăciune

Indiferent de cât de trist suna, dar odată cu apariția internetului, atacatorii și-au extins domeniul de activitate și nu au migrat cu ușurință acolo, și anume au ales rețelele sociale în care milioane de utilizatori se conectează la conturi pentru a se relaxa, a discuta cu prietenii și a se distra. În ceea ce privește infractorii, ei au lucrat deja o mulțime de tehnici eficiente pentru a induce în eroare sau a înșela utilizatorii rătăciți. Ei recurg la diverse trucuri. De exemplu, pot: să organizeze fundații și grupuri caritabile pentru a ajuta pe cei bolnavi și nevoiași; să trimită o notificare a unei victorii sau a unei moșteniri neașteptate; sunteți  invitați să vă alăturați grupului “da un cadou”. Aceasta este doar o scurtă listă a acțiunilor lor frauduloase, care se bazează pe o cerere de sprijin material. În nici un caz nu ar trebui să fie conduse de escroci.

Probleme de confidențialitate

 

Profilul pe rețelele sociale este ca și o carte de vizită pe care o oferim altor utilizatori, inclusiv celor pe care nu îi știm în realitate.

Informațiile despre tine pe care le postezi online, creează în timp identitatea ta digitală. Cunoaștem multe cazuri în care informațiile confidențiale postate pe internet au afectat viața personală și profesională a unor tineri, ruinându-le reputația.Informațiile despre tine ar putea fi folosite de escroci sau de agresori sexuali pentru a te ademeni. Ei pot să folosească numele tău și numele rudelor și prietenilor tăi pentru a începe o discuție și pentru a te convinge că nu sunt persoane străine.

Dacă totuși ai acceptat persoane necunoscute în grupul tău de prieteni, niciodată nu divulga informații personale, după o scurtă conversație online.

Publicitate excesivă

Toate rețelele sociale se concentrează pe publicitate, dar acum ajunge la punctul de absurditate, deoarece obsesia depășește toate limitele. Atât persoanele particulare, cât și companiile sunt forțate sa intre în lista de prieteni de către utilizatori pentru a-și promova produsele și serviciile, care, în cea mai mare parte, nu te interesează deloc. Și o astfel de politică nu produce altceva decât o iritare.
Informații distorsionate
O altă problemă a rețelelor sociale este informația nesigură care este oferită utilizatorilor. Acestea sunt, în majoritatea cazurilor, știri care sunt pur și simplu greșite, deoarece se bazează pe surse neconfirmate, sau anumite persoane încearcă să inducă în eroare oamenii declanșând panică sau un fel de acțiune.Și cei care o distribuie nu permit utilizatorilor să gândească și îi forțează să treacă printr-o cantitate mare de date inutile, având un impact negativ asupra stării lor emoționale.
Camera Echo – Acest concept din teoria mass-media este acum destul de răspândit pe internet. Aceasta reprezintă o anumită situație în care anumite idei, opinii sau convingeri sunt amplificate de mai multe ori prin repetarea acestora într-un sistem închis. Și nu există loc pentru discuții sau opinii personale, deoarece nu există acces la informații alternative. În termeni simpli, orice interogare de căutare vă va împinge într-o capcană contextuală – și tot felul de oferte lucrative, promoții și multe altele vor cădea în corespondența dvs. și în fluxurile de știri ale rețelelor sociale cu privire la subiectul solicitării dvs. Ceea ce este cel mai groaznic, o astfel de cameră de ecou este asemănătoare cu cea a bolnavului mintal, deoarece cel care o pătrunde nu mai aude nimic decât pe el însuși și se rătăcește într-un spațiu închis.

Suprasolicitarea informației

Există un astfel de lucru ca “informații de dragul informațiilor”. Sigur că ați simțit cât de multe informații, sub forma diverselor știri, date și cunoștințe pe care le primim de la rețelele sociale, fără a intra în ea. Totuși, creierul nostru o absoarbe și, din moment ce nu o poate “digera” în astfel de cantități, psihicul nostru reacționează imediat la acest lucru, provocând un sentiment de anxietate, iritație și depresie.

Pierderea timpului

Dacă vă conectați ocazional la conturile dvs. pe rețelele sociale, acest lucru nu va afecta rutina zilnică de zi cu zi. Dar mulți nu mai pot  fără ea și vor “să stea” acolo ore întregi  fără să obțină ceva valoros pentru ei înșiși. Și care este rezultatul? Ne pierdem timpul prețios, care ar fi putut fi cheltuit pentru creșterea carierei, pentru a obține cunoștințe utile sau doar pentru vacanță. Fiind ostatici ai rețelelor sociale, nu numai că ne dorim multe dintre oportunitățile pe care le oferă viața, ci și subminează sănătatea noastră fizică, stând timp de câteva zile la calculator.

Izolarea socială și depresia- Având atingerea temei sănătății fizice, care este în detrimentul “înghețării” constante în rețelele sociale, nu se poate atinge decât cel mental. Acum, comunicarea de pe Web scade din ce în ce mai mult relațiile reale dintre oameni, iar cei mai vulnerabili aici sunt copiii și tinerii. Este mai ușor ca aceștia să comunice unul cu celălalt, ascunzându-se în spatele unui ecran , iar în timpul comunicării în direct au tot mai multe complexe, iar acest lucru, fără să mai vorbim de faptul că nu își pot dezvolta suficient abilitățile sociale. Sunt atât de fascinați de viața virtuală încât, în viața reală, aceștia sunt pur și simplu pierduți și mai des decât ceilalți sunt deprimați.

Respectul de sine și prietenii superficiali

Nu credeți că cei care își petrec cea mai mare parte a timpului pe rețelele sociale încep să trăiască nu cu viața lor, ci cu interesele și problemele străinilor care îi ocupă mai mult decât pe ei. Se pare că alții trăiesc mult mai bine, mai interesanți, sunt mai fericiți și mai bine asigurați, în timp ce propria lor viață nu mai contează. Aceștia urmăresc realizările altora și, în loc să se angajeze în creșterea personală și în realizarea de sine, încep să se complice, ceea ce duce la iritabilitate și stima de sine scăzută. Și dacă vorbim despre prieteni în rețelele sociale, dintre care unii au sute sau chiar mii de oameni, majoritatea sunt oameni aleatorii care nu au nimic în comun cu conceptul de “prieteni adevărați” care ne înconjoară în viața reală. Și cum să menținem o astfel de relație superficială, nu este mai bine să ne concentrăm pe găsirea de adevărați prieteni în viața reală?

Cereri de prietenie de la persoane nedorite

Prin contul dvs., puteți fi contactat de persoane, chiar și de cunoscuții cu care nu doriți să comunicați. De regulă, acestea sunt cele pe care le-ați întâlnit mai devreme în viață, dar din anumite motive le-ați eliminat sau pur și simplu ați încetat să comunicați, schimbându-vă locul de reședință, statutul sau profesia. Acesta este trecutul tău, la care nu vrei să te întorci. Dar unii dintre ei amintesc de ei înșiși, ceea ce nu este întotdeauna plăcut și, de fapt, nu este necesar. Pe baza celor de mai sus, putem trage următoarea concluzie: rețelele sociale, create inițial ca mijloc de comunicare pozitivă între oameni, și-au pierdut efectiv scopul astăzi. Acum, ele reprezintă un fel de câmp de luptă unde, datorită invidiei umane și lipsei de maniere, mulți sunt supuși insultelor nemeritate, sunt atrași în capcane, distrug stima de sine și, uneori, propria lor viață, sunt hărțuiți și sunt prada fraudelor. Nu voi spune nimic nou dacă ofer o astfel de alternativă la utilizarea rețelelor sociale ca o comunicare reală între oameni, pe care am făcut-o înainte de epoca media și Internet. Comunicarea personală nu este doar mai profundă și mai sinceră. Ea ne oferă ocazia de a obține emoții pozitive, de a învăța ceva nou, de a deveni sociabili și de a trăi o viață deplină, rămânându-ne și nu ascundem în spatele ecranului în căutare de aventuri virtuale dubioase.

Tagged

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *