De la obiceiuri la dependență-unde este granița

Sanatate
Spread the love

Smartphone, muncă, sex, jocuri … Am devenit cu toții dependenți? Toată lumea este conectata la ceva? Să încercăm să înțelegem unde este granița dintre plăcerea obișnuită și dependența și să înțelegem de ce suntem într-o poziție inegală în fața ispitelor.

Este clar că, din punct de vedere medical, dependența este o boală. Dar să săpăm puțin mai adânc, să privim în mai mare măsură dependența ca un fel de fenomen care afectează un număr mare de oameni, uneori nici măcar nu bănuiesc că suferă de ea.

Oamenii dependenți

Oamenii se nasc cu o predispoziție la dependență – acest lucru poate fi comparat cu o gaură imensă din suflet. Este înfricoșător pentru o persoană să fie singură cu această gaură – și în cele din urmă singură cu el însuși. Pentru a face față, el umple gaura fie cu alcool, fie cu droguri, relații sau orice altceva. Aceasta este o consecință a neliniștii totale și, se poate spune, a egoismului, care se dezvoltă într-o nevoie obsesivă de a vă face bine în orice mod disponibil.

Dar orice dependență apare dacă dorința obișnuită se transformă într-o obsesie. De exemplu, nu este nimic rău să mănânci un tort, dar dacă acest tort devine scopul existenței și o persoană nu se poate gândi la altceva, este o dependență.

Dependenta de alcool

Principala problemă a oricărui alcoolic este că nu poate trăi treaz,iar cel mai simplu analgezic este alcoolul. În general, toate simptomele alcoolismului sunt foarte simple: incapacitatea de a se opri și incapacitatea de a nu bea. Există oameni care pot bea în mod liniștit o jumătate de sticlă de vin sau jumătate de pahar de cocktail într-un restaurant, în timp ce un alcoolic ajunge la punctul în care nu se poate opri.

Alcoolismul, ca orice dependență, este o boală. Asta este, la nivel biologic, poate fi comparata cu alergiile: când alcoolul intră în organism, o persoană nu este capabilă să reziste. O persoană începe să caute un motiv, participând la anumite evenimente doar pentru că reușește să bea. Alcoolul încetează să mai fie un relaxant și ia omul sub controlul său – pacientul nu este capabil să facă o alegere și devine aceeași boală ca hipertensiunea sau diabetul.

Probabil cel mai important determinant este psihicul nostru. Psihicul unei persoane ușor dependente are propriile sale particularități: este similar cu un balon plin cu apă. Veți recicla o minge într-un singur loc și se va umple în altul. Deci este o persoană dependentă de ceva: poate să renunțe la fumat sau să bea, dar să devină obsedat de ceva în schimb. Mai ales dacă refuză dependența sa anterioară prin metode volitive sau, prin credință. Există o singură concluzie: în primul rând, este necesar să lucrăm asupra componentei spirituale.

Dependenta de internet

Virtual sau real?

Situația actuală este de așa natură încât uneori nu este posibilă trasarea unei linii clare între comunicarea virtuală și cea reală. De exemplu, prin intermediul Internetului putem rezolva probleme foarte reale.

Pe de altă parte, există într-adevăr o tendință atunci când, comunicând pe Internet, o persoană se îndepărtează de realitate, “se strecoară într-o lume virtuala”.

Manifestările de aici pot fi diferite. De exemplu, postarea demonstrativă a fotografiilor sau a altor materiale în rețea pentru a colecta comentarii sau “aprecieri”. Se întâmplă că o astfel de activitate creează autorului iluzia activității sociale, plinătatea propriei sale vieți.

Există chiar termeni cum ar fi “narcisismul pe Internet” sau “depresia facebook”. În cel de-al doilea caz, privindu-i fotografia în feed-ul de știri, persoana începe să se simtă neliniștită de inferioritatea și lipsa de strălucire a vieții sale.

Astăzi, dependența de Internet este supusă, potrivit diferitelor estimări, de la 10 la 26% dintre copiii de diferite vârste. În Europa, această cifră este mai mică și se ridică la 5-15%. Problema este că programele sigure de utilizare a internetului au fost active acolo mult timp.

Timpul liber al copiilor

Desigur, pentru prevenirea dependenței de internet, adulții ar trebui să reglementeze cu atenție timpul liber al copiilor și să se asigure că timpul petrecut pe Internet nu crește datorită sportului, diverselor cercuri, realizării temelor, muzeelor ​​și așa mai departe.

În general, există 4 grupe de riscuri asociate cu prezența copiilor pe Internet. Acestea sunt riscuri tehnice asociate cu tot felul de viruși, malware; contextuale; riscurile asociate cu consumul, atunci când un copil începe să cumpere ceva în mod incontrolabil pe Internet și riscurile de comunicare – de exemplu, hărțuirea sexuală în rețelele sociale.
În același timp, printre tipurile speciale de impact asupra copilului în rețelele sociale, este necesar să se evidențieze momentele în care adulții încep să comunice cu copilul acolo, prezentându-se drept colegi.

Dacă vorbim despre adulți, atunci, pe lângă informație și comunicare, aceștia sunt atrași de Internet prin faptul că a devenit din ce în ce mai mult o piață.

În sectorul de consum sunt jocurile de noroc. Trebuie remarcat cu regret că jocurile de noroc dobândesc recent un al doilea loc in top, tocmai pentru că multe jocuri se dezvoltă pe Web. În acest caz, una dintre manifestările dependenței de jocuri de noroc este agresivitatea.

Un subiect separat constă în diferite cazuri de fraudă pe internet, cum ar fi phishing-ul, al cărui scop este obținerea datelor personale ale unei persoane. Din păcate, majoritatea cetățenilor noștri nu au nici o idee despre asta și pot cădea cu ușurință în mâinile fraudatorilor.

Generația digitala

În ultimii ani, omul sa schimbat sub influența Internetului. Suntem mai puțin interesați să folosim hărți, busolă și hârtie, rareori să ne amintim chiar numerele de telefon ale rudelor noastre, deoarece acestea sunt stocate în memoria telefonului.

Actuala generație de copii născuți într-o perioadă în care internetul a fost deja utilizat pe scară largă este uneori numit “nativi digitali”, deși oamenii de știință nu au o imagine completă a influenței internetului asupra conștiinței lor.

Cu toate acestea, mecanismul de memorare se schimbă deja – adesea o persoană nu își amintește informația însăși, ci de locul în care o puteți găsi. Sub influența tsunami-ului de informații, care este turnat asupra copilului, concentrarea atenției a scăzut de 10 ori. Copiii moderni stau rar în banca 45 de minute la scoală.

Pe de altă parte, cercetătorii au remarcat fenomenul de “multitasking”, atunci când copiii dobândesc abilitatea de a face mai multe lucruri în același timp. Acest fenomen este evaluat diferit – cineva vorbește despre “dementa digitala”, cineva – dimpotrivă, ca noi conexiuni neurale apar în creier.

Tind să cred că noua generație va fi mai bună, mai inteligentă și în niciun caz nu ne vom degrada, ci ne vom dezvolta. Dacă folosim corect Internetul, atunci acesta este un instrument foarte bun pentru dezvoltarea noastră .

Tagged

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *