Perspectivele apiterapiei în medicina modernă

Sanatate
Spread the love

Mierea

Natura se desfășoară într-o mirifica armonie de forme și culori în a căror dispersiune omul surprinde legi și taine, rezerve uriașe de energie și substanțe încă necunoscute. Au trecut milioane de ani de istorie a Terrei pentru a ajunge unde suntem astăzi,pentru ca miracolul florilor cu fantastica lor feerie de culori să sărbătorească viata, purtându-i mesajul spre viitor. Pentru omul contemporan ,produsele naturale reprezinta una din legăturile sale esențiale cu natura din care și el face parte.

Pentru a-și asigura o astfel de legătura directa,proaspătă, omul primitiv era nomad, părăsind  mereu locul poluat de el însuși. Apoi omul a învățat sa rămână,sfințind locul prin munca lui, de aceea trebuie sa se preocupe necontenit de apărarea și conservarea naturii, pentru păstrarea și refacerea legăturilor umane definitorii.

Pentru omul de astăzi, albinele constituie o legătura binefăcătoare cu natura. Dar aceste produse trebuie folosite altfel, recoltate altfel, la nivelul extraordinarei noastre revoluții tehnico-științifice , pentru a ne dezvălui toată taina și puterea lor. Am scris acest articol cu respect și admirație egala pentru știința,pentru natura,pentru om,pentru albine și pentru aurul lor dulce – mierea.

Pe urmele începuturilor

Încă din cele mai vechi timpuri, oamenii au cautat în natura înconjurătoare nu numai adăpost și hrana, ci și remedii contra suferințelor. Asa au apărut primele medicamente constând din – ierburi, frunze, flori sau rădăcini, crude sau în fierturi ,folosite și transmise prin tradiții orale de la generație la generație, în sutele de mii de ani de evoluție umana. În același mod , omul a descoperit din vremurile străvechi , mierea și alte produse ale stupului de albine , nu numai ca alimente, dar și ca medicamente utile în diverse boli.

Chiar în primele documente scrise ale istoriei, în tăblițele de argila ale culturilor mesopotamiene, unele datând din anul 2700 i.e.n  , printre alte informații apare și cea care atesta mierea ca medicament. Un mileniu mai târziu , în Egipt, papirusul descoperit de Erbes, cunoscut egiptolog englez, ca un adevărat rețetar medical, citează mierea și ceara de albine ca medicamente excelente.

Apiterapia

Cercetătorii de pe tot globul, reevaluând tradiții părăsite și separând adevărul de mituri, încearcă sa aducă omului de azi natura binefăcătoare cat mai aproape. Apiterapia, folosirea produselor apicole ca remedii în tratarea unor suferințe umane (exista și o apiterapie veterinara) , este de patru feluri , reprezentând etapele ei evolutive intr-o istorie de mii de ani ,apiterapia populară milenara, apiterapia culta empirica, apiterapia medicala auxiliara și apiterapia experimentala.

Apiterapia populară

Ea s-a format din observații întâmplatoare asupra puterii de vindecare a produselor naturale aflate la îndemâna omului primitiv. Practica îndelungată populara a asociat administrarea leacurilor în anumite rețete . În medicina moderna aceste practici total depășite mai pot constitui doar obiect de studiu pentru a detecta eventualele noi remedii .

Din remediile apiterapiei populare –  Remediul natural în el însuși este o rezerva de potențial biologic,dar sigur el -spre deosebire de remediul științific -poate stimula și reface capitalul biologic al omului sănătos sau suferind, puterea lui de adaptare și apărare . Din acest motiv , în medicina polulara , apiterapia este prezenta mai ales ca o componenta în alcătuirea unor remedii complexe din plante medicinale, cu adaosuri de miere sau ceara de albine .

Suc de usturoi cu miere

Compoziție : miere,usturoi, apa .

Preparare : Într-o oala , se pun la fiert o parte usturoi, spălat și curățat, cu doua parți de apa. Se acoperă vasul cu un capac și se fierbe la foc mic pana când lichidul scade la jumătate. Se strecoară și se lasă sa se răcească, se toarnă într-un pahar sau cana, adăugând o lingurița de miere la 100 ml de lichid.

Administrare : Copiii mai mari și adulții beau seara cate un pahar de 150 ml o data sau de doua ori pe săptămâna.

Acțiuni terapeutice : leacul are acțiune vermifuga ( împotriva viermilor intestinali ) în contra ascarizilor, dar mai ales a oxiurilor. Este folosit ca atare de pe vremea romanilor. Este indicat numai după ce medicul a pus diagnosticul sau mama copilului a văzut viermișori la copil, sau persoana bolnava i-a văzut la ea însăși.

Atenție:  preparatul ținut peste doua-trei zile la temperatura camerei sau peste o săptămâna la frigider devine toxic și trebuie aruncat. 

Ingredientele pot sa nu fie tolerate de unele persoane . Pentru acesta este nevoie de prudenta și de la caz la caz , de avizul medicului.

Contraindicații  – nu se da la bolnavii care au temperatura crescuta sau diabet zaharat.

Lapte cu ceapa și miere

Compoziția : ceapa de arpagic sau ceapa roșie , una mai mare sau doua potrivite, 250 ml lapte, doua linguri de miere .

Preparare : ceapa se curata, se spala, se taie mărunt și se fierbe în cantitatea de lapte indicata, într-un vas acoperit cu capac. Se lasă sa fiarbă 15 minute la foc mic, se strecoară, intr-o cana și după ce s-a răcit  se adaugă mierea.

Administrare : Adulții împart doza de 250 ml în doua jumătăți egale, dimineața și seara , 2-3 zile la rand. Se poate repeta după doua săptămâni.

Acțiunile terapeutice și contraindicațiile sunt ca cele de mai sus.

 

Pasta de dovleac cu miere

Compoziție: sămânța de dovleac , miere.

Preparare : se iau aproximativ 100 g semințe de dovleac (neprăjite)  și curățate , se pun într-un vas de sticla sau ceramica , se pisează bine și apoi se amesteca cu o lingura de miere .

Administrare: Copiii mai mari și adulții iau o porție constând în o lingurița , de doua-trei ori pe zi, după mese. Tratamentul durează cinci zile și se poate continua în fiecare luna.

Acțiuni terapeutice : are acțiune vermifuga mai ales împotriva viermilor rotunzi , limbrici(ascarizi) si oxiuri, mai puțin împotriva viermilor intestinali plați (tenii).

Termen de valabilitate : preparatul își pierde activitatea utila după 24 de ore de păstrare la frigider sau 3-4 ore la temperatura camerei.

Acest articol va informează și va oferă posibilități de cunoaștere a unei lumi mai puțin cunoscute. Feriți-vă a va pune singuri diagnostice, a va face singuri tratamente, a face pe doctorul, jucându-vă astfel cu sănătatea și viata dumneavoastră.

 

 

 

 

Tagged

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *