fbpx

newsaktual

Altfel de știri

Impactul marilor orașe asupra speranței de viață

Ozonul de suprafață

În aerul majorității orașelor mari, sunt depășite standardele pentru ozonul de suprafață, un gaz mortal care este toxic pentru oameni, animale și plante. Acest lucru este demonstrat de rezultatele unui studiu publicat în revista The BMJ .

Spre deosebire de ozonul stratosferic, care este limitat la stratul de ozon, situat la o altitudine de 20 până la 30 km și protejează suprafața Pământului de radiațiile ultraviolete de la soare, ozonul de suprafață este componenta principală a smogului urban și prezintă un pericol grav pentru viețuitoare.

Nivelul unui astfel de ozon crește brusc atunci când poluanții din atmosfera marilor orașe intră în reacții fotochimice. Ca urmare, poate apărea un smog, mai ales puternic pe vreme însorită și calmă.

Ozonul de la nivelul solului are un efect general toxic, iritant, cancerigen și mutagen asupra organismului uman. Ele pot duce la moarte prematură dacă sunt zilnic într-un mediu cu niveluri de ozon peste normal.

Legătura dintre ratele mortalității și factorii de mediu a fost identificată de grupul de cercetare internațională Schimbări climatice și sănătate condus de Ana Visedo-Cabrera de la Institutul Elvețian de Medicină Socială și Preventivă din Berna.

Oamenii de știință au estimat zilnic nivelul mediu de ozon, particulele în aer, temperatura, umiditatea relativă și decesele zilnice. În total, 406 orașe din 20 de țări ale lumii au participat la analize din 1995 până în 2019.

În Antarctica s-a înregistrat o temperatură record , temperatura s-a ridicat la +18,3 grade Celsius. Potrivit experților Organizației Meteorologice Mondiale (OMM), o astfel de temperatură este necaracteristică chiar și pentru perioada de vară.