fbpx

newsaktual

Altfel de știri

Urme de încrucișare cu o specie necunoscută

În ADN-ul vest-africanilor au descoperit genele unui hominid necunoscut

În genomul locuitorilor din Africa de Vest, oamenii de știință au descoperit urme de încrucișare cu o specie necunoscută de hominid.

În timpurile străvechi, strămoșii oamenilor împărtășeau planeta cu alte câteva specii inteligente: neanderthali, Denisovani și florentini. Urmele de ADN ale Denisovanilor au fost păstrate în rândul locuitorilor din Asia, Oceania și Australia, neandertalii – la africani. Noi studii au arătat că neanderthalii au fost remarcați în Africa.

În genomul locuitorilor din Africa de Vest, s-au găsit site-uri care atestă cunoașterea strânsă cu o specie de om încă necunoscută, numită „fantomă”.

ADN-ul încă nu a fost extras

Studiul este împiedicat de lipsa resturilor potrivite ale oamenilor antici din Africa de Vest, deoarece există puține dintre ele, ADN-ul încă nu a fost extras din ele.

Folosind genomul, oamenii de știință au descoperit o mică parte din materialul genetic. Probabil, provine dintr-o linie misterioasă care s-a separat de arborele genealogic uman chiar înainte de neandertali. Astăzi se crede că oamenii moderni au venit din Africa. Aceste populații au migrat în Europa și Asia și s-au încrucișat cu specii strâns legate, cum ar fi neanderthalii și Denisovanii.

Africanii occidentali moderni

Africanii occidentali moderni nu posedă gene din niciuna din aceste specii antice, dar acest lucru nu înseamnă că nu a existat . Pe continentul african există foarte puține rămășițe umane antice și ADN. Există însă o modalitate de a afla cum se amestecau oamenii antici. Este vorba despre genomica modernă. Cercetătorii au decis să compare 405 genomi moderni din populațiile ioruba și Mende cu genomii neandertalilor și Denisovanilor.

Spre surprinderea lor, oamenii de știință au descoperit urme încă necunoscute din specii antice de hominine din genom. Nu este prima dată când specii „fantome” ale strămoșilor dispăruți necunoscute au fost găsite în ADN-ul modern. Dar în ADN-ul din Africa de Vest aceasta este prima dată.

Încă nu se știe când și în ce măsură s-a produs . Cercetătorii spun că vor avea nevoie de mai multe analize ale genomilor africani de pe continent înainte de a înțelege adevărata compoziție a strămoșilor lor.